رابدومیوسارکوم
سومین سرطان تومورهای توپور در کودکان است. رابدومیوسارکوم نوعی از سارکومهای بافت نرم است که ار سلولهای مزانشیمال منشأ میگیرد. سلولهای مزانشیمال نوعی از سلولهای نابالغ میباشند که به طور طبیعی تبدیل به عضله میشوند.
رابدومیوسارکوم بیشتر در کودکان و افراد جوان شایع میباشد و میتواند در همهجای بدن رخ دهد:
- سر و گردن؛ حدود ۴۰ درصد از تمامی موارد رابدومیوسارکوم در کودکان؛ شامل نواحی پارامننژیال (نزدیک لایههای پوشانندهی مغز) ۲۵ درصد؛ حفرهی چشم، ۸ درصد؛ و سایر نواحی سر و گردن، ۷ درصد
- اندامهای دستگاه دفع ادرار یا دستگاه تولیدمثل؛ حدود ۳۰ درصد موارد
- دستها و پاها؛ حدود ۱۵ درصد موارد
- سایر نواحی؛ حدود ۱۵ درصد موارد؛ شامل تنه، داخلسینهای (داخل ریه و/یا قفسه سینه)، دستگاه صفراوی، خلفصفاقی، لگن و نواحی پرینهآل (نزدیکی مقعد، واژن و ساختارهای ادراری)
انواع رابدومیوسارکوم
بر اساس بافتشناسی تومورها، هر تومور رابدومیوسارکوم در نوع مطلوب یا نامطلوب طبقهبندی میشود. واژههای مطلوب ونامطلوب به ظاهرسلولهای سرطانی اشاره دارد. عموماُ هرچقدر که سلول سرطانی طبیعیتر به نظر برسد، مطلوبتر بوده و شانس بیشتری برای درمان موفق دارند.
تومور با بافتشناسی مطلوب شامل موارد زیر است:
رابدومیوسارکوم جنینی: شایعترین نوع رابدومیوسارکوم میباشد که در سر و گردن و نیز در اندامهای تناسلی و ادراری متداول میباشد.
رابدومیوسارکوم بوتریوئید: این نوع از رابدومیوسارکوم جنینی اغلب در اندامهای توخالی نظیر مثانه یا واژن مشاهده میشود.
رابدومیوسارکوم دوکی: نوع دیگری از رابدومیوسارکوم جنینی میباشد که اغلب در اطراف بیضههای پسران مشاهده میشود.
تومور با بافتشناسی نامطلوب شامل موارد زیر است:
- رابدومیوسارکوم آلوئولار تهاجمیترین نوع رابدومیوسارکوم میباشد که اغلب در دستها، پاها و تنه مشاهده میشود.
- رابدومیوسارکوم پلی مورفیک (چندشکلی) و تمایز نیافته نادرترین نوع رابدومیوسارکوم کودکان میباشد که در دستها، پاها و تنه شایعتر میباشد. این نوع از رابدومیوسارکوم بیشتر در بزرگسالان شایع میباشد.
علائم:
علائم اولیه این نوع سرطان، متفاوت بوده و به محل اولیه شروع بیماری بستگی دارد و معمولاً با نشانههای توده در محل شروع بیماری و یا فشارهای ناشی از آن بر اعضا اطراف نمایان میشود.
توده شکم و اختلال در ادرار نشانه درگیری مثانه ، جلو آمدن چشم و انحراف آن، نشانه درگیری ناحیه چشم، می باشد که نمونههایی از علائم شایع در این نوع بیماری است.
درمان:
روشهای درمانی این بیماران شامل شیمی درمانی و در موارد خاص رادیوتراپی است. با توجه به اینکه در صورت تشخیص بیماری در مراحل ابتدایی امید به بهبودی بالایی وجودی دارد، توصیه میشود پس از مشاهده علائم اولیه در کوتاهترین زمان ممکن مراجعه به پزشک متخصص و پیگیری انجام شود.
دکتر ندا عشایری
فوق تخصص خون و سرطان کودکان
کپی مطالب، با ذکر نویسنده و لینک سایت، اخلاقی و مجاز است.