بستری شدن کودکان در بیمارستان

چگونه هنگام بستری شدن کودک با چالش‌های کمتری مواجه شویم؟
تجربه حضور در بیمارستان می‌تواند زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. دنیای بیمارستان با دنیای خانه، بسیار متفاوت است. ممکن است شما، همسرتان، کودک بیمار و سایر اعضای خانواده با چالش‌ها و احساسات شدیدی دست و پنجه نرم ‌کنید. در نتیجه، جای تعجبی ندارد که احساس ترس و نگرانی داشته باشید.


برنامه‌ریزی کنید

به محض اینکه متوجه شدید بستری شدن کودک ضروری است، برای آن برنامه‌ریزی کنید. حتی اقامت کوتاه‌مدت در بیمارستان هم می‌تواند به لحاظ جسمانی خسته‌کننده و به لحاظ عاطفی تجربه دشواری باشد. بنابراین، قبل از بستری زمانی را برای آماده‌سازی کودک و سایر اعضای خانواده اختصاص دهید.

 

1. کودک و خواهر و برادرانش را برای رفتن به بیمارستان آماده کنید و در این مورد برای آنها توضیح دهید. ممکن است کودک با گشت و گذاری در محیط بیمارستان، صحبت با یک پزشک و یا گفتگویی با سایر کودکان تحت درمان مشابه، احساس آرامش کند. استفاده از کتاب‌هایی درباره بیماری فرزند یا بستری شدن در بیمارستان می‌تواند کمک‌کننده باشد.

2. برنامه‌ای برای مراقبت از سایر فرزندانتان نیز ترتیب دهید. می‌توانید از افراد آشنایی که کودک آن‌ها را دوست دارد در انجام امور روزمره کمک بگیرید. برنامه باید قابلیت انعطاف و تغییر داشته باشد.

3. مدرسه را از شرایط کودک مطلع سازید. 

4. لوازم مورد نیاز را بسته‌بندی کنید. لباس، کتاب، اسباب‌بازی و سایر لوازم سرگرم‌کننده برای کودک همراه خود ببرید.

5. در مورد انجام امور منزل نیز برنامه‌ریزی کنید. از دوست، همسایه یا اقوام کمک بگیرید تا گیاهان منزل را آبیاری نماید یا به خانه سر بزند. 

الگوی مناسبی باشید

فرزندتان به نحوه عمل کردن شما در هر موقعیت نگاه می‌کند و الگویش شما هستید. اگر شما از نظر عاطفی پریشان یا خجالتی هستید، احتمال اینکه فرزندتان نیز پریشان شود، بیشتر خواهد بود. تمام تلاش خود را برای حفظ آرامش انجام دهید. اگر دیدن خون شما را آزار می دهد، به آن نگاه نکنید. اگر احساس ضعف و بی‌حالی کردید، برای چند لحظه اتاق را ترک کنید.

 

کنار فرزند خود بمانید

یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌های کودکان در بیمارستان جدا شدن از والدینشان است. بودن شما در کنار فرزندتان، منجر به احساس آرامش، حمایت و سرگرم شدن کودک خواهد شد. وقتی والدین در اتاق کودک خود حضور دارند و همان‌جا استراحت می‌کنند، کودکان نیز شرایط بهتری دارند.

گاهی ممکن است حضور دائمی کنار کودک برایتان امکان‌پذیر نباشد. در چنین شرایطی، مادربزرگ و پدربزرگ، خاله، عمو یا دوستان نزدیک می‌توانند در این کار به شما کمک کنند. در شرایطی که در کنار کودک حضور ندارید، شماره تلفنی را که می‌تواند از طریق آن با شما صحبت کنید، در اختیار فرزندتان قرار دهید تا در صورت نیاز تماس بگیرد.

 


تا حد امکان احساس کنترل بر اوضاع به کودک بدهید

بیماری، بیمارستان و اقدامات درمانی می‌تواند باعث شود کودکان احساس کنند بدنشان مورد تهاجم قرار گرفته است. اگر مسئولیت انجام برخی از مراقبت‌ها را بر عهده بگیرید، ممکن است فرزند شما احساس بهتری داشته باشد.

- گاهی‌اوقات کودکان ترجیح می‌دهند که والدین به آنها در دستشویی رفتن کمک کنند یا ملحفه های کثیفشان را عوض کنند. تخت و اتاق کودک را مرتب نگه دارید و هر از گاهی فرزندتان را ماساژ دهید.

- در موقعیت‌هایی که امکانش فراهم باشد، به فرزندتان حق انتخاب بدهید. این کار به او کمک خواهد کرد تا احساس قدرت فردی‌اش را دوباره به دست بیاورد.

- بهتر است کودکان بزرگ‌تر در جریان بحث‌های مربوط به درمان باشند و متناسب با سن در آن شرکت داده شوند.

- کودکان کم سن و سال‌تر در تصمیم‌گیری درباره زمان حمام کردن، انتخاب دستی که تزریق در آن صورت می‌گیرد، سفارش وعده غذایی، انتخاب لباس و نحوه تغییر چیدمان اتاق مشارکت داده شوند.

- برخی از کودکان در طول یا پس از اتمام اقدامات درمانی مایل هستند در آغوش گرفته شوند و یا دست والدین خود را در دست بگیرند.


سرگرمی و نشاط کودک

می‌توانید کارهای زیادی انجام دهید تا حضور در بیمارستان از حالت کسل‌کننده فاصله بگیرد.

- عروسک، ملحفه یا پتوی مورد علاقه کودک را همراه داشته باشید. این کار به‌خصوص برای کودکان کم سن و سال‌تر احساس راحتی و آرامش بیشتری فراهم می‌کند.

-  فیلم و کارتون‌های خنده‌دار و بامزه تماشا کنید.

- بازی‌ها، پازل، کتاب و سایر چیزهایی که متناسب سن کودک هستند همراه خود ببرید.

- در صورت امکان کنار پنجره بروید و محیط بیرون را تماشا کنید.

- تصاویر و عکس‌های مورد علاقه کودک را همراه داشته باشید.

 


منبع: Your Child in the Hospital

ترجمه:
مریم همایون پور
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی کودک و نوجوان
روانشناس بخش خون بیمارستان حضرت علی اصغر
بازی‌درمانگر و روان‌درمانگر کودک کلینیک هیلان

 

۵
از ۵
۲ مشارکت کننده