ابتلای کودکان به بیماریهایی مانند سرطان، تجربهای استرسزا در زندگی والدین محسوب میشود. در صورت وجود منابع استرسزای شغلی، خانوادگی یا مالی، سازگاری با سرطان ممکن است دشوارتر باشد. اگرچه میتوان تعدادی از عوامل استرسزا را کاهش داد، اما در شرایط بیماری نمیتوان استرس را به طور کامل از زندگی خارج کرد.
نکاتی برای کاهش استرس
بعضی عوامل استرسزا ممکن است پیشبینیپذیر و قابلکنترل باشند. شما در بسیاری از موارد با تغییراتی کوچک میتوانید استرس خود را کاهش دهید.
روشهای زیر به کاهش اضطراب شما کمک خواهد کرد:
1- برنامهریزی کنید:
از دفتر برنامهریزی، تلفن همراه یا یک تقویم برای مدیریت کارها و قرار ملاقاتهای خود استفاده کنید. بین کارهای مختلف زمان خالی مناسبی را اختصاص دهید. برای یک روز یا یک هفته، کارهای زیادی را تعیین نکنید. اگر برنامهریزی برای شما کار دشواری است، از فردی قابل اعتماد کمک بگیرید.
2- نسبت به محدودیتهای خود آگاه باشید:
اگر زمان، انرژی یا تمایل به کاری ندارید و دیگران از شما میخواهند که کارهایی را انجام دهید، میتوانید از انجام آن کار کنارهگیری کنید. از اینکه نه بگویید، احساس گناه نداشته باشید. بر روی مواردی که اهمیت بیشتری دارد تمرکز کنید. اگر نه گفتن برای شما دشوار است، از افراد بخواهید که کار دیگری به جای آن فعالیت به شما پیشنهاد بدهند. این فعالیت جایگزین میتواند بخشی از یک فعالیت بزرگ باشد.
3- تقاضای کمک کنید:
کمک گرفتن از خانواده، دوستان و همکاران میتواند موثر باشد. موانعی که باعث میشود از کسی کمک نگیرید، شناسایی کنید. افراد اغلب تمایل دارند که در کارها کمک کنند. برای مثال، خانواده یا دوستان ممکن است بتوانند در خرید کردن، تهیه داروها، تهیه وعدههای غذایی و نگهداری از فرزندان کمک کنند.
4- وظایف خود را اولویتبندی کنید:
لیستی از کارهایی که به طور روتین باید انجام دهید، تهیه کنید. مواردی را که یادداشت کردهاید بر اساس اهمیت اولویتبندی کنید.
گاهیاوقات کارهای بزرگ را میتوان به چند کار کوچک تقسیم کرد. به این طریق، مدیریت انجام کارها سادهتر میشود.
5- روی چیزهایی تمرکز کنید که قابل کنترل هستند:
گاهی اوقات حتی با بهترین برنامهریزی هم ممکن است عوامل استرسزا قابل تغییر یا کنترل نباشند، مانند مشکلات مربوط به تهیه دارو. افرادی که از انعطاف بیشتری برخوردارند، استرس کمتری را تجربه میکنند. گاهیاوقات در مواجهه با یک مسئله، کمککنندهترین چیزی که میتوانید کنترل کنید نوع واکنش خودتان به آن موقعیت است.
6- به طور منظم ورزش کنید:
ورزش ملایم مانند 30 دقیقه پیادهروی در چند روز از هفته به مدیریت استرس کمک زیادی میکند.
7- زمانهایی را خارج از خانه سپری کنید:
اگر برایتان مقدور است، حتی برای چند دقیقه در پارک یا طبیعت پیادهروی کنید. نور خورشید، هوای تازه و صدای طبیعت میتواند روز شما را دگرگون کند.
8- تا حد امکان برای فعالیتهای اجتماعی برنامهریزی کنید:
زمانی را به گذراندن وقت با اقوام و دوستان اختصاص دهید، حتی در حد یک تماس تلفنی، تا به این طریق استرس خود را مدیریت کنید.
9- متناسب با شرایط کودک غذای مناسب مصرف کنید:
استفاده از وعده غذایی سالم انرژی بیشتری را برای مقابله با عوامل استرسزای روزانه در اختیار شما قرار میدهد.
10- خواب کافی داشته باشید:
در شرایط بیماری فرزند، زندگی بسیار پرمشغله است و برخی از افراد خواب را مانعی برای انجام کارها میدانند. اما خواب کافی به سلامت بدن کمک زیادی میکند. سعی کنید تا حد امکان خواب مناسب داشته باشید. چرتهای کوتاه در طول روز نیز میتواند موثر باشد. اگر مشکلاتی در خواب وجود دارد، از متخصص کمک بگیرید.
11- هر روز زمانی را برای آرامسازی اختصاص دهید:
زمانی را برای فعالیتی که به نظرتان آرامبخش است، اختصاص دهید. برای مثال، میتوانید کتاب بخوانید، به گل و گیاهان خود رسیدگی کنید یا به موسیقی گوش بدهید.
12- کارهایی را که از آن لذت میبرید، انجام بدهید:
کارهای مورد علاقه را لیست کنید و سعی کنید آنها را انجام دهید. خندیدن استرس را کاهش میدهد. به همین خاطر، سعی کنید زمانی را برای دیدن فیلم کمدی یا خواندن کتابهای طنز اختصاص دهید.
از دفتر یادداشت یا یادداشت تلفن همراه استفاده کنید:
نوشتن درباره عوامل استرسزا و اتفاقهای زندگی راهی مناسب برای بیان احساسات و مدیریت آنها است.
13- از تکنیکهای آرامسازی استفاده کنید:
برای این کار باید از تنفس عمیق و آهسته استفاده کنید و در طول آن تمرکز شما باید بر پر کردن ریهها و آرامش عضلات باشد. همچنین، از انگشتان پا یا سر شروع کرده و به تدریج تمام عضلات بدن را شل کنید. در کنار آن، میتوانید تصاویر دلنشین و آرامشبخشی را در ذهن خود تصور و خلق کنید.
14- از خدمات گروه حمایتی-تسکینی کمک بگیرید:
گروه حمایتی-تسکینی به شما این فرصت را میدهد که از احساسات و ترسهای خود با دیگران صحبت کنید. برای مسائل خود راهحل بیابید و در مواجهه با بحران بیماری، آن را با دشواری کمتری پشت سر بگذارید.
ابتلای کودکان به بیماریهایی مانند سرطان، تجربهای استرسزا در زندگی والدین محسوب میشود. در صورت وجود منابع استرسزای شغلی، خانوادگی یا مالی، سازگاری با سرطان ممکن است دشوارتر باشد. اگرچه میتوان تعدادی از عوامل استرسزا را کاهش داد، اما در شرایط بیماری نمیتوان استرس را به طور کامل از زندگی خارج کرد.
گروه طب حمایتی-تسکینی (Palliative Care) بیمارستان حضرت علی اصغر(ع)
گردآوری و ترجمه: ندا شاهواروقی فراهانی، مرضیه طالبی و مریم همایونپور
منبع: cancer.net