مراقبت‌های حمایتی‌-تسکینی در کودکان مبتلا به سرطان

مراقبت‌های حمایتی‌-تسکینی در کودکان مبتلا به سرطان

هدف از مراقبت حمایتی-تسکینی، مدیریت علایم جسمی مثل درد و همچنین کنترل مشکلات روحی، اجتماعی و معنوی کودک و خانوادۀ او با هدف بالا بردن کیفیت زندگی کودک بیمار و خانواده می‌باشد.
مراقبت‌های حمایتی-تسکینی در کودکان، تلفیقی از هنر، علم و مهارت می‌باشد که از زمان تشخیص بیماری شروع می‌شود و تا مراحل انتهایی بیماری و حتی در دوران سوگ ادامه خواهد یافت.
پایه و اصل مراقبت بالینی از یک کودک مبتلا به سرطان، تشخیص به موقع علائم و ارزیابی درست آنها و در نهایت کنترل این علایم می باشد. لازم به ذکر است، این ارزیابی دقیق توسط یک تیم ماهر، پایه تشخیص و برنامه‌ریزی مراقبتی و درمانی مؤثر می‌باشد.


نقش مراقبت‌های حمایتی-تسکینی در کمک به سایر اعضا خانواده
وجود کودک بیمار در خانواده، موجب تغییر جایگاه و نقش والدین گردیده و این مسئولیت‌ها سبب فشارهای متعدد بر آن‌ها و سایر فرزندان شده، در نتیجه اعضای خانواده به مراقبت حمایتی بیشتری احتیاج پیدا خواهند کرد.
به عبارتی استرس‌های روانی-عاطفی و فیزیکی در مراقبت از یک کودک با بیماری تهدیدکننده حیات بر کل خانواده اثر داشته و می‌تواند به مسائلی چون تعارضات، مشکلات خانوادگی و انزوای اجتماعی منجر گردد؛ بنابراین تیم مراقبتی باید به این مسئله توجه ویژه داشته باشند.


اعضای تیم مراقبت‌ها حمایتی-تسکینی:
 مراقبت‌های حمایتی-تسکینی مؤثر در کودکان، نیازمند یک رویکرد چند تخصصی می‌باشد. بهترین مراقبت زمانی حاصل می‌شود که توسط یک تیم با مهارت‌های مختلف و هدف مشترک ارائه گردد. این تیم شامل پزشکان، پرستاران، روانشناسان، مددکاران اجتماعی، مراقبین معنوی، داوطلبین و سایر شاغلین سلامت می‌باشد.


لازمه ارائه مراقبت‌های مؤثر و با کیفیت، ارتباط دائم و تعامل بین اعضای تیم می‌باشد. این تعامل می‌تواند به صورت نشست‌های تیمی، مشاوره‌های موردی و سایر روش‌های لازم برنامه‌ریزی شود. برگزاری نشست‌های مستمر، موجب ارائه خدمات مراقبتی متناسب با هرگونه تغییر در شرایط بیمار و خانواده می‌گردد.
از آنجایی که مراقبت‌های حمایتی-تسکینی کودکان، خانواده‌محور می‌باشد، والدین به عنوان مراقب، منبع اصلی اطلاعات و حمایت از فرزندشان بوده و باید در تمامی مراحل تصمیم‌گیری و اجرای برنامه مراقبتی مشارکت داشته باشند.

زمان شروع مراقبت‌های حمایتی-تسکینی برای کودک بیمار
مراقبت حمایتی-تسكيني براي كودك مبتلا به سرطان بايد از بدو تشخيص و گاهی حتی قبل از تشخیص شروع شده و خدمات چه در زماني كه بيمار، درمان ويژه سرطان را دريافت می¬كند و چه در مرحله‌ای که پاسخ خوبی به درمان نمی‌دهد، ارائه و تا پایان دوره بیماری برای خانواده ادامه یابد. در واقع اين مراقبت‌ها در مراحل اوليه كه بيمار تحت شيمي‌درماني می‌باشد و همين طور در مواردي كه  درمان‌هاي ضد سرطان قطع مي‌شود، ضروری و کمک‌کننده است.
فلسفه مراقبت حمایتی-تسكيني ارزيابي ممتد و بهينه كردن شرايط فيزيكي، رواني و اجتماعي كودك و خانواده است
بنابراین گفتگو با خانواده در مورد اهداف و نیاز به مراقبت‌های حمایتی-تسکینی در مراحل و شرایط مختلف بیماری بسیار ضروری است.


تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO) از مراقبت حمایتی-تسکینی کودکان

طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO)، مراقبت حمایتی-تسکینی برای کودکان به معنی پیشگیری و برطرف کردن رنج ناشی از مشکلات همراه با بیماری‌های تهدیدکننده حیات در کودک بیمار و خانواده او می‌باشد. این رنج شامل مشکلات جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی کودک مبتلا و رنج ناشی از مشکلات روانی، اجتماعی و معنوی اعضای خانواده وی می‌باشد.


مراقبت حمایتی-تسکینی:

  • موجب شناسایی زودرس، ارزیابی کامل و دقیق مشکلات و درمان آن‌ها می‌گردد.
  • به بالا بردن کیفیت زندگی، حفظ آسایش و کرامت بیمار کمک کرده و همچنین ممکن است بر دوره بیماری هم تأثیر مثبت داشته باشد.
  • بیمار و خانواده را در طی بیماری همراهی می‌کند.
  • این مراقبت‌ها باید با پیشگیری، تشخیص زودرس و درمان مشکلات جدی سلامت ادغام‌شده و تکمیل‌کننده آن‌ها باشد.
  • در شروع بیماری و همراه با سایر درمان‌های طولانی‌کننده حیات قابل انجام است.
  • برای افرادی که با عواقب طولانی جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی ناشی از بیماری‌های سخت، پیچیده یا محدود کننده حیات و یا عوارض درمان زندگی می‌کنند، قابل اجراست.
  • تداوم مراقبت را بهتر کرده و سیستم‌های سلامت را تقویت کرده و پوشش بهداشت جهانی را بالا می‌برد.

 

دکتر ندا عشایری

فوق تخصص خون و سرطان کودکان

۴
از ۵
۳ مشارکت کننده